De Gryse Dick

dick

Dick De Gryse werd in 1942 te Kortrijk geboren. Zijn artistieke vorming kreeg hij in de Académie des Beaux-Arts et des Arts Décoratifs te Doornik. Hij vervolmaakte zijn teken- en schilderkunst te Parijs en in Mougins, waar hij vaak te gast was in de ateliers van Pablo Picasso en Campigli.
Na Mei ‘68 week hij uit naar Amerika. Hij vestigde zich te Boston en volgde er onder meer lessen bij de befaamde Nederlandse meester Jan Cox. besefte snel dat hij het puur academisch aspect van de schilderkunst best naast zich neerlegde en ging op zoek naar een eigen stijl en schriftuur.
Door het vele zwerven en zijn impulsief, maar inventief karakter ontwikkelde hij een eigen, typische manier van schilderen met een ruime thematiek en een sterk gevarieerd kleurenpalet.
Begin de jaren zeventig vestigde hij zich in Sint-Martens-Latem waar hij de taverne Den Atelier opbouwde. Ondanks het feit dat hij snel het status van volksfiguur kreeg, bleeft hij -als schilder – zijn eigen paden bewandelen en misbruikte hij de naambekendheid van het kunstenaarsdorp en haar Latemse Meesters nooit. Hij bleef heel bewust ver weg van alle
“-ismen” en is zich nooit gaan profileren als adept van figuren als Gust De Smet, Constant Permeke of Frits Van Den Berghe.

Dick De Gryse is wie hij is: een charismatisch kunstenaar-filosoof met nog steeds die wilde spontaniteit uit zijn jeugd.
Buiten die speelse en aparte penseeltrek ontdek je in zijn totaaloeuvre geen enkele constante. Zijn doeken maken steeds deel uit van wisselende cycli, impulsief, krachtig, maar met losse hand geborsteld. Nu eens zijn ze overwegend figuratief en dan weer gaan zij aanleunen bij de abstractie. Die steeds wisselende stijl en koloriet duiden misschien op zijn onbegrensde bewondering voor het oeuvre van Chagall, Miro en Picasso.
dick schilderijHet uiterst gevarieerd kleurenpalet en de fel uiteenlopende themathiek, met, naargelang de gemoedsstemming, agressieve kleurentoetsen of bescheiden, doffe en zachte tonaliteiten met bruinen en blauwen, geven aan het werk van Dick De Gryse een meerwaarde in dimensie en uitstraling.
Naast subtiele Zuidfranse of Bretoense landschappen of havenzichten en krachtige portretten, ontdek je naast kleurrijke abstracten, enigmatische symboliek ook vaak ensoriaanse maskerades, die dan weer de satirische ziel van de kunstenaar benadrukken.

Vaak denkt de kenner of de criticus dat de rusteloze artiest de cirkel van zijn artistieke omzwermingen heeft rondgemaakt, maar bij een volgende tentoonstelling ontdekt hij dan een totale vernieuwing inzake schriftuur, kleurbeheersing en compositie. Dick De Gryse is een schilder die nooit door saturatie zal overvallen worden. Hij blijft een rusteloze natuur, steeds weer op zoek naar een nieuwe uitdaging.

'Circus'

‘Circus’


Website: www.dickdegryse.be

Advertentie

Een gedachte over “De Gryse Dick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s