Deman Ann

'Moeder Aarde I' - brons in boomgaard Gemeentehuis Sint-Martens-Latem

‘Moeder Aarde I’ – brons in boomgaard Gemeentehuis Sint-Martens-Latem

Het prille oeuvre van de Kortrijkse beeldhouwster Ann Deman wrikte ergens diep in mij gevoelens los over het ontstaan van de wereld, de fauna en de flora. Die wondere aanblik katapulteerde mij in dromen naar een eerste kennismaking met de wondere wereld, de onovertroffen film ‘Fantasia’ van Walt Disney.

Uit het niets ontstond iets groots, iets wonderlijks… de aarde.
Dat opmerkelijk gevoel, die spontane rilling bij het ontdekken van de monumentale sculpturen ‘Moeder Aarde I en II’ bracht me totaal van streek. Was het nu dat archetype van de oervrouw die de aarde baarde of was het met aardse klei dat bovenaardse krachten de vrouw tot symbool van alle leven maakten?
Als ik de monumentale bronzen figuur aanschouw, blijft die vraag mij achtervolgen.
Die osmose tussen aarde en beeld is compleet en fascineerde mij evenzeer als het onopgelost raadsel van de kip en het ei.
Het bracht me terug naar mijn favoriete beeldhouwer Henry Spencer Moore, geroemd om zijn monumentale, geabstraheerde beelden van menselijke figuren. Zijn beelden worden gevormd door zijn zuivere gevoel voor massa en volume, vlak en contour, holten en welvingen. Oergestalten in een eenheid van conceptie, figuren in oervorm omsloten door moeder aarde.

Al deze elementen en de spontaniteit van lijn en uitvoering verheffen voor mij ook het monumentale werk van Ann Deman tot eenzame hoogten. Hoewel kritisch en argwanend bij het evalueren van kunst, werd ik meteen ontroerd door die vreemde, haast vanzelfsprekende symbiose tussen brons en natuur.
De dynamiek die het uitstraalt maar de toch rustgevende vormgeving, haar eigen, maken van haar werk rustpunten in de weidse natuur. Ze brengen een totaal andere dimensie in het landschappelijke zonder frêle en rust van de oorspronkelijke site te verstoren. Haar beelden creëren eerder een toegevoegde waarde, een nieuwe eigenheid en merkpaal in het landschap.
ann deman

Ann Deman is onmiskenbaar gepassioneerd is door natuurlijke vormen. Die liefde voor het ongekunstelde, de natuur en de schoonheid begint met het bewerken van de oermaterie: de klei. Om het met haar taalgebruik te zeggen, ‘ze smijt zich op de materie’ of anders uitgedrukt, het werken met klei is voor haar passie, een inspiratiebron, een goed gevoel die een kettingreactie uitlokt en haar op een speelse wijze naar een subtiele vormgeving brengt. Ze speelt als het ware met de materie en heeft oog voor verhouding en vorm als ware het een tweede natuur.
Die klei laat haar toe een haar totaal eigen vormentaal te ontwikkelen. Haar sculpturen stralen die passie en maturiteit uit. Ze hebben een ongelooflijke spankracht en nodigen uit om er omheen te wandelen. Ieder oogpunt brandt een nieuwe welving en een ander perspectief op het onverzadigbaar netvlies van de echte kunstliefhebber.

We bezochten haar atelier en Horst-Jürgen bracht verslag uit :
190926 Open Atelier & Expo – Ann Deman

ann atelier

http://www.anndeman.be/

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s