Folon Jean-Michel

folonJean-Michel Folon 1934- 2005) kon sinds de jaren ’60 terugblikken op een flamboyante, internationale artistieke carrière die hij als kunstenaar in alle sereniteit beleefde en alle lof en superlatieven met de hem tekenende bescheidenheid relativeerde tot wat ik, om in zijn denkwereld te blijven, zou durven te omschrijven als: “son oeuvre est simplement la chronique du voyage de la vie…”.

Zijn markante en populaire mannetje met de hoed is lange tijd de uitgesproken generiek van de Franse televisiezender Antenne 2, het zittende brons, “La Mer, ce grand sculpteur”, op een golfbreker nabij de Albertplaats te Knokke, een poëtische ode aan de kracht van de zee en het ontvankelijke van de eroderende kust.

De mens en de stad, de natuur en het milieu bleven de kunstenaar aanspreken.

Folon had die innerlijke nood om zijn diepliggend filosofisch gedachtegoed te uiten door middel van scheppende kunst met fantasierijke, esthetische picturale vormen die hem eigen bleven. Zijn oeuvre is als het ware  een spontaan uitdragen van intellect, visie en emotie, waar hart en geest voor een harmonisch evenwicht zorgen. Humor, pathetiek en fantastiek zijn steeds in zijn creaties verweven en monden uit in poëzie. Die eenvoudige pen- of penseeltrekken en de hem eigen pasteltinten in zijn grafische en geschilderde oeuvre worden allengs een patent en zijn de aanloop naar een wereldwijde (h)erkenning.

Op 21-jarige leeftijd zou Folon een punt te zetten achter zijn architectuurstudies aan de “Ecole supérieure de la Cambre” te Brussel. Hij wou de grote stad tekenen, het leven van de metropool. Daarom trok hij naar de Franse lichtstad en vond er onderkomen in een hovenierspaviljoentje in Bougival aan de rand van Parijs. In enkele maanden tijd vindt hij dank zij zijn aangeboren enthousiasme en een onuitputtelijke verbeelding, vertederende en filosofische thema’s en een totaal eigen stijl. Hij zal er vijf jaar vertoeven. Zijn tekeningen, die een boodschap uitdragen van moderniteit, worden gepubliceerd in tal van kranten en tijdschriften, wekken snel de aandacht van de meest gerenommeerde wereldmagazines en worden gesmaakt door het grote publiek.

Met weinig middelen maar steeds met grote doeltreffendheid weet Folon aantrekkingskracht te combineren met diepzinnigheid. Zijn subtiele aquarellen stralen in alle eenvoud de poëzie van mens en natuur uit en laten de Toscaanse pasteltinten, geschraagd door vertederende aardkleuren, primeren. Zowel bij zijn illustraties van boeken van zijn lievelingsauteurs Kafka, Appollinaire, Camus, Borges, Vian en Prévert als in zijn affiches en posters voor charitatieve doeleinden die hem nauw aan het hart liggen (o.a.Verdrag van de rechten van het kind en Amnesty International), staat steeds éénzelfde thema centraal: de mens.

Naast een grote muurschildering voor het Brusselse metrostation Montgomery verwezenlijkt hij ook een monumentaal fresco voor Waterloostation in Londen alsook het wandtapijt van het “Palais des Congrès” in Monaco.

In 1969 heeft Folon een eerste overzeese tentoonstelling in New York in de Lefebre Gallery, onmiddellijk gevolgd door een rondreis in Japan met belangrijke exposities in Tokio en Osaka. In 1970 is hij opvallend aanwezig in het Belgische Paviljoen bij de 35ste Biënnale van Venetië en een brengt hij zijn eerste persoonlijke tentoonstelling in Italië in de Milanese Galleria del Millione.

In 1971 realiseert Jean-Michel Folon een belangrijke tentoonstelling met negentig werken in het ‘Musée des Arts Décoratifs; deze belangrijke verzameling maakt dan later haar opwachting in het ‘Palais des Beaux Arts de Charleroi’, het Museum voor Moderne Kunsten van Brussel en in het ‘Castello Sforzesco’ te Milaan.

Naast het uitvoeren van belangrijke muurschilderingen en de realisatie van reeksen aquatinten en etsen volgen de tentoonstellingen elkaar in snel tempo op: het Museum Boymans-van-Beuningen (Rotterdam), ‘Deutsches Plakatmuseum (Essen), ‘Institute of Contemporary Art’ (Londen). In 1974 creëert Folon tien etsen en aquatinten voor de “Cirkelvormige Ruines” van Jorge Luis Borges.

Tussen 1981 en 1984 realiseert hij belangrijke affiches, maakt tal van collages, theaterdécors, boekillustraties en draait enkele schitterende animatie- en kortfilms in New York, Los Angeles en New Orleans. Hij gaat zelf acteren in het Franse drama ‘L’Amour Nu’, een film van cinéaste Yannick Bellon met Marlène Jobert in de hoofdrol.

Folon is een veelzijdige kunstenaar maar profileert zich later voornamelijk als een schitterende aquarellist. Zijn aquarellen worden tentoongesteld van de Verenigde Staten tot in Japan via Italië, Parijs of het zuiden van Frankrijk. Vanaf 1993 gaat ‘Michelange’, zoals hij zich graag door intimi laat noemen, zich voornamelijk toeleggen op de beeldhouwkunst. Hij maakt zijn eerste figuren in klei of gips en giet zijn eerste bronzen. Zijn typische schriftuur bij de realisatie van die marmers en bronzen is steeds herkenbaar en plaatst hem in de ‘eregalerij’ tussen de grootste beeldhouwers van de 20ste eeuw.

In oktober 2000 werd in België en meer bepaald in Waals-Brabant een Stichting Folon in het leven geroepen. Deze stichting is gehuisvest in de hoeve van het domein van Terhulpen. Deze 19de-eeuwse hoeve wordt omringd door een park van ongeveer 220 ha, dat vroeger eigendom was van de familie Solvay.
Dit domein is één van de mooiste parken van Europa en werd in 1993 uitgeroepen tot “uitzonderlijk patrimonium” van Wallonië.
Jean-Michel Folon heeft er geborgenheid gevonden voor zijn ‘geesteskinderen’, maar de geestelijke vader zelf blijft onvermoeibaar, barst nog steeds van creativiteit en veruiterlijkt zijn onuitputtelijke fantasie en scheppingsdrang in zijn Monegaskisch atelier of tussen de vrienden in Pietrasanta, Monaco en Saint Paul de Vence. Door de jaren heen is hij de icoon geworden van de hedendaagse aquarel- en beeldhouwkunst en heeft hij, door een onwaarschijnlijke artistieke veelzijdigheid, zijn stempel gedrukt op de evolutie en de uitstraling van de Europese kunst van de 20ste en 21ste eeuw.

Folon_fleuri_IMG_7985[1]

Folon_in_St_Martens_Latem_20001[1]

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s