Kitslaar Hans

hans kitslaar portret

Hans Kitslaar (1944 – 2020)

Het klinkt onwaarschijnlijk, maar 30 jaar nadat kunstcriticus Jan D’Haese en ereburgemeester Raf Van den Abeele hem naar de Latemse Galerij brachten, komt de in Vlaanderen ingeburgerde Nederlander, Hans Kitslaar, terug naar waar alles voor hem begon.
De toenmalige vzw rond de Latemse Galerij ontdekte “de schilder van het licht” in de Gentse galerij “Trefpunt” en wijlen burgemeester de Pesseroey ontdekte zijn oeuvre reeds in 1966 en wel in de kleinste, maar charmantste, galerij van het kunstenaarsdorp, “Deurlica”.
Daar werd hij de hemel ingeschreven door Jan D’Haese, eminent maar uiterst kritisch kunstrecensent.
Het is of Hans Kitslaar nooit uit het Leiedorp weggeweest is. Zijn werk evolueerde onvermijdelijk, maar de variatie in themathiek en techniek zorgen ervoor dat de kunstliefhebber een kunstenaar (her)ontdekt die in een warme koloriet, vol licht en met vaste, maar speelse hand de natuur en het volkse in al hun facetten op doek en papier vereeuwigt.

Hans KITSLAAR werd geboren te Roermond in 1944. Na zijn Middelbare Studies volgde hij de lessen aan de Maastrichtse Academie, afdeling toegepaste kunst, waar hij de Sint Lukasprijs in de wacht sleepte. Gedreven door de kunst ging hij zich vervolmaken aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen waar hij Rik Slabbinck als mentor had.
Na een korte zwerftocht doorheen Vlaanderen, vestigde hij zich eerst in Gent om later zijn atelier te bouwen in het nog landelijke Lochristi.
Zijn vriend Walter De Buck bracht, in 1966, zijn werk voor het eerst naar het publiek met de vzw Trefpunt, aan het Gentse Sint-Jacobs.
Het nagelaten oeuvre uit die beginperiode had eerder een expressionistische benadering.
Later zou Kitslaar milder worden in lijn en kleuren. Zijn doeken waren meer een osmose van intimisme en post-impressionisme, maar in een heel eigen, obstinate benadering van mens en natuur. De strakke vormgeving vervaagde in een haast lyrische veruiterlijking van het alledaagse landelijke leven, bloemen en figuren.
Thans gaat zijn voorkeur uit naar de studie van de bloem in al haar grandeur en schoonheid.
De “macrovisie” op bloemsoorten als Irissen, Leeuwenbekken en papavers zijn zowel hyperrealistische benaderingen van zijn uitverkoren thema, als lyrisch-abstracte landschappen.
Deze analyse klinkt misschien absurd, maar bij nader toezien zal de kunstliefhebber mijn merkwaardige visie zonder enige twijfel kunnen beamen.

Hans Kitslaar is het spel van licht en tonaliteit geenszins verleerd. Integendeel, hij maakt handig gebruik van zijn pastelkrijtjes en is guller geworden met de verf. Zijn tedere pasteltinten zijn bij de landschappen en figuren flink harder geworden en geven het werk een nog grotere uitstraling. Op doek blijft hij wat karig met de verf omspringen en als canvas houdt hij het bij zijn voorkeur voor een ruwe structuur, waar hij met flinterdunne transparanten het licht laat spelen in een lyrisch benaderde mathematische opbouw.
Achter de pastels en olieverven van Hans Kitslaar steekt de ziel van een subtiel tekenaar, die in zijn oeuvre steeds op zoek zal blijven naar dat ultieme thema.
Een zoektocht tot de eeuwigheid…
Boerenfiguren blijven hem nog steeds boeien en hij is één van de weinige schilders die deze ruwe bonken, verweerd door de landarbeid en het boerenleven, kan typeren. Helaas, het rurale verdwijnt langzaam maar zeker uit onze Vlaamse contreien en ook de tendens in de kunstmarkt ligt anders.
Hyperrealisme, post-impressionisme en romantiek ruimen vaak plaats voor een meer geabstraheerde kunstvorm. Dat merkt ook een kunstenaarsziel als Hans Kitslaar. Als artiest wil hij een zekere afstand bewaren tot het té commerciële aspect en dat toont hij duidelijk aan met sublieme uitvergrotingen van bloemen en planten, thema’s die hem op die hedendaagse kunstscène van De Lage Landen een aparte stek bezorgen.

kitslaar paard

Werken in permanentie in het atelier: Hoekskensstraat 126, 9080 Lochristi – Tel. (09 356 70 62)
Webstek: http://www.kitslaar.be – mailadres: hans.kitslaar@skynet.be

Hk_036

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s