Lorré Jackie

DE JAPANSE VILTSTIFT VAN JACKIE LORRÉ

jackie lorré portretWie Sint-Martens-Latem zegt denkt ongetwijfeld aan het groots verleden van het Leiedorp met de schilders van de Latemse School en de schrijvers, dichters en musici errond. Dit denkbeeld zal wellicht nooit tanen, hoewel sinds de jongste editie van de «Open Atelier Weekends» wat meer interesse is ontstaan rond de beeldende kunstenaars die er momenteel leven en werken. Deze merkwaardige ommezwaai kwam er dank zij een vruchtbare samenwerking tussen een groep kunstenaars rond Piet Bekaert, enkele leden van de Vereniging van Latemse Kunstenaars en de Gemeentelijke Raad voor Cultuur. Bij dit tweejaarlijkse evenement ondekten we heel wat kunstenaars met artisticiteit, maturiteit en vernieuwing. Eén van hen is Jackie Lorré, die al sinds de jaren zeventig in dit circuit meedraait en een ietwat bijzondere schriftuur meegeeft aan de figuratieve tekenkunst.

Geboren te Gent in 1944 behoort hij toch tot de jongste op de hedendaagse kunstscène in Sint-Martens-Latem en dit in een vrij miskende discipline als de tekenkunst. Als leerling aan de Koninklijke Gentse Academie voor Schone Kunsten studeerde hij, naast tekenen, sierkunsten en bouwkunde. Hij kwam er, samen met Pjeero Robjee, op aanraden van de Gentse kunstenaar en criticus Alfons De Vogelaere.

Winters Boszicht

Winters Boszicht

Ondanks het feit dat hij ook met olie en acryl penseelvaardig was, zocht Lorré onmiddellijk zijn weg in de tekenkunst. In zijn prille beginperiode experimenteerde hij, ingegeven door het oeuvre van Michel Seuphor, met de geometrische abstractie en het constructivisme. Hij ontdekte echter snel dat voor hem de toekomst weggelegd was bij het landschapstekenen en het archiveren van de grilligheid van de natuur en het architectonisch erfgoed in het Vlaamse land. Voor hem blijft de pure tekenkunst in zwart-wit de voornaamste expressievorm. Tekenen is de basis van de beeldende kunst en zal dat ook blijven. Zelfs een conceptueel kunstenaar schetst eerst de opstelling van een installatie of de lijnen van een object…
Jackie Lorré werkt vooral met zuurvrij Cansonkarton. Deze ruwe ondergrond schept onuitputtelijke mogelijkheden om met perspectief, licht en schaduw te spelen. Dit soort karton geeft als het ware een derde dimensie aan de tekening en laat de kijker toe zich virtueel in het landschap te laten opnemen. De compositie is steeds opgebouwd in een wirwar van stippen, lijnen en krullen van contépotlood, houtskool of oilstick, maar bovenal van zijn onafscheidelijke Japanse viltstift. De kunstenaar omschrijft zijn oeuvre als een emotionele, natuurlijke weergave van abstracte bewegingen die in hun geheel een uiterst figuratieve en romantisch-intimistische uitstraling krijgen. Heel zelden brengt Jackie Lorré kleur aan in zijn composities. Wanneer hij dat wel doet is het om extra accenten te leggen op de thematiek en dan gebruikt hij vooral geconcentreerde aquarelverf, verdund of onverdund, naargelang het gevoel dat hij die inkleuring wil meegeven. Kunst zit de familie in het bloed want zijn zus Gina Lorré is een begaafde aquarelkunstenares verbonden aan het ‘Latems Creatief’, de Latemse ‘kunstacademie’ ontstaan uit de Latemse Teken en Schilderschool van wijlen kunstschilder Eduard De Clercq.

Zicht op Bourgoyen

Zicht op Bourgoyen

Naast het maken van tekeningen waagt Jackie Lorré soms een overstapje naar de acrylverf waarmee hij dan macrorealistische bloemen of natuurelementen op het canvas brengt. Een thema en techniek die hij eveneens meesterlijk beheerst, maar die hem toch niet weghaalt bij zijn grote liefde, het zwart-wit tekenen.
Jackie Lorré maakt deel uit van een groep kunstenaars die zich onder de vleugels van de vereniging Euro-Art profileert als promotor van het oeuvre van de “levende schilders”, die actief zijn in de gerenommeerde kunstenaarsdorpen als o.a.Barbizon, Laren, Oosterbeek, Worpswede, Tervuren en uiteraard ook Sint-Martens-Latem. Hij is -heel bewust – nooit in het commercieel circuit gestapt en desondanks werd hij mettertijd een gewaardeerd kunstenaar, wiens werk deeluitmaakt van talrijke privé-verzamelingen in binnen- en buitenland.

Hij werd geselecteerd voor de Gaverprijs te Waregem, voor de Provinciale Prijs in de Gentse Sint-Pietersabdij, de tentoonstelling Latemse Kunstenaars te Antwerpen en in Ronse. Binnen Euro-Art exposeerde hij in het Parijse “La Défense”, Barbizon en Oosterbeek. Naast deze selecties had Jackie Lorré talrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Toch verlangt hij steeds weer naar de tweejaarlijkse “Open Atelier Weekends” in het eigen dorp, waarbij de kunstliefhebber nauwer betrokken wordt bij de creativiteit van de kunstenaar en kan kennismaken met het hoe en waar een kunstwerk geschapen wordt.
Jackie Lorré is in de eerste plaats en gevoelsmens, die op een haast nostalgische wijze het landschap archiveert en het met een hem eigen, steeds herkenbare schriftuur visualiseert voor het nageslacht.

Info en atelier: Guido Gezellestraat 6 te Sint-Martens Latem, tel 09 282 35 00

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s