Lucas

“Art Brut betreft werken, gemaakt door mensen die niet beschadigd zijn door de artistieke cultuur en voor wie nabootsing vrijwel geen rol speelt. Zij halen alles, onderwerp, materiaalkeuze, taal, ritmiek en handschrift uit hun eigen innerlijk, en niet uit conventies van de klassieke kunst of de kunst die toevallig in de mode is.
We zien hier de volkomen zuivere artistieke creatie, een rauwe kunst, in al zijn facetten ontstaan uit de eigen impulsen van de maker.”

P1120851Lucas (Luc Van Parys) kan beschouwd worden als een van die echte ‘primitieven’ in de complexe wereld van de teken- en schilderkunst. Hij dweept met Cobra en Art Brut als een schilderfilosoof van wie het werk niet beter begrepen kan worden met behulp van de gebruikelijke kunstkritiek. Zijn schilderijen staan los van de artistieke uitdrukkingswijze van het loutere figuratieve en kunnen niet op overtuigende wijze besproken worden in het gangbare woordenschat van de doorsnee waarden in de kunst.
Zijn werk wordt dikwijls bewonderd door de liefhebbers of toevallige kijkers en voor eenmaal lijkt de dooddoener: ‘ik weet niets over kunst, maar ik weet wat ik mooi vind’ op te gaan voor de imaginaire wereld van Lucas, die niet ontkent een onmetelijke bewondering te hebben voor wereldkunstenaars als Joan Miro, Dubuffet, Doucet, Corneille en Pierre Alechinsky. Dichter bij ons ontgaat het mij niet dat hij een grote ‘compliciteit’ met het gedachtegoed van Willem Van Hecke, Jan Cobbaert en Rigobert Haeck niet kan maskeren.
Mensen, inclusief de critici, schijnen instinctief te reageren. Beargumenteerde kritiek of interpretatie lijkt, althans op het eerste gezicht, niet ter zake.
Het merendeel van zijn werk is vaak op niet eens geprepareerd papier geschilderd. Meestal neemt hij het eerste het beste dat hem voor de hand komt en dat kan tekenbladen, aquarelpapier, kladblokken, karton of bij uitzondering handgeschept papier zijn waar hij dan door de ruwe vezels een derde dimensie aan zijn oeuvre kan toevoegen. Hij verwoordt zijn emoties en impressies dan ook met wat hij toevallig binnen handbereik heeft. Materialen als Oost-Indische inkt, waterverf, gouache, teken- en kleurpotloden en acryl zijn erg geliefd door de kunstenaar.
Gedreven door het spontane wil hij – naar zijn normen – op een waarachtige manier beelden scheppen. Hij lijkt gefascineerd door de oorspronkelijke kunstvorm Art Brut: rauwe, spontane kunst.
Art Brut is een term die de Franse beeldend kunstenaar Jean Dubuffet introduceerde in 1945. Hij gebruikte deze term voor archaïsche beelden, eerlijke autodidactenkunst en dit is wat Lucas weergeeft, vaak ook nijgend naar de ‘Art Informel’ en met een knipoog naar de cobrakunst.
Het Franse woord ‘informel’ dient in dit verband eerder als ‘vormloos’ dan als ‘informeel’ te worden opgevat. In de jaren vijftig zochten de kunstenaars van deze stroming naar een nieuwe manier om beelden te scheppen zonder gebruik te maken van herkenbare vormen, zoals hun voorgangers dat hadden gedaan (kubisten en expressionisten). Hun streven was erop gericht een nieuwe artistieke taal en schriftuur te ontdekken. Ze bedachten vormen, figuren en werkwijzen die al improviserend ontstonden.
Het werk van de art-informelkunstenaars is uiterst gevarieerd, maar komt overeen in de toepassing van de vrije penseelvoering. Evenals het abstract expressionisme dat zich in Amerika ontwikkelde, is art informel een zeer ruime begripsaanduiding waaronder zowel figuratieve als non figuratieve schilders gevat kunnen worden. Hoewel de stroming hoofdzakelijk in Parijs werd gelokaliseerd, reikte de invloed ervan ook naar andere delen van Europa en dus ook naar Vlaanderen.
De beeldende kunst na l945 toont de samenhang met het wereldgebeuren van toen: vreugde, onzekerheid, dreiging, woede en de behoefte aan stilte en bezinning. In Europa waren het de schilders van de Cobra, die een nieuw, heftig gebaar maakten of het doek bijna destructief, vormloos behandelden. De verstilling is er dan weer bij Serge Poliakoff en andere esthetici van de École de Paris, voorbeelden van actie en mysterie. Men zocht naar de essentie, naar het meest wezenlijke. De kunst van de ‘primitieven’, de volkskunst, de art brut, un art autre, in de ogen van velen een brutaliseren van het voorafgaande, werden voor kunstenaars rijke inspiratiebronnen.
In die laatste richting – un art autre – is Lucas op weg gegaan vanuit de houtskool en het potlood evoluerend naar pastel, gouache, aquarel en acryl. Hij startte zijn schildercarrière met een rijke waaier aan kunst- en cultuurkennis of nagebleven impressies na vooral musea – en galeriebezoek.
Zo kwam hij ook in aanraking met de kunstvormen van buiten-Europese culturen, van Afrika en zelfs het Oceanië van de Aboriginals.
Vanuit die visie op de wereld bereikt de ‘monde imaginaire’ van zijn creaties een geheimzinnige sfeer die vooral aanwezig is in de ‘groepen’, die ons zwijgend en soms dreigend met een ‘ander soort’ wezens confronteren.

Lucas heeft in het braakliggende terrein van de hedendaagse, moderne kunst een eigen ‘handschrift’ ontwikkeld dat verbonden blijft met de rode draad van de kunst door alle eeuwen heen. Zijn werk verbeeldt niet zozeer de mens, maar veeleer zijn emoties en zijn reactie op die bevreemdende wereld om hem heen.
Het lovenswaardige is dat de kunstenaar zoveel mogelijkheden en variaties heeft gecreëerd binnen een kunstwereld waar alles reeds leek te zijn uitgevonden, zonder zich te laten leiden door de immense stromingen die er van l945 tot nu in de kunst zijn ontstaan – en weggeëbd – maar op zijn plek en met de hem geliefde materialen blijft doorwerken op zijn eigen obstinate manier…
Lucas schetst het meest wezenlijke van de kunst: geen esthetica, geen oogstrelende schoonheid, maar het herscheppen van emoties, gevoelens, gedachten…

the invaders Lucas

‘Invaders’

Portfolio:

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s