Reinhoud

reinhoud portretReinhoud d’Haese (1928) groeit op in het Vlaamse Aalst. In 1945 begint hij als leerjongen bij een edelsmid en ontdekt daar zijn grote voorliefde voor metalen.
Hij schrijft zich vervolgens in bij de kunstacademie. In 1949 sluit hij vriendschap met Pierre Alechinsky en spant zich met hem in de ‘Ateliers du Marais’ tot een kunstenaarscentrum te maken. In de ‘Ateliers du Marais’ ontstaat zijn eerste serie uit koper gelaste beelden.
Reinhoud weet het stugge materiaal tot leven te brengen en om te vormen tot fantasiefiguren en insecten die allerlei menselijke karakters lijken te hebben.

Pas in 1958, toen de CoBrA al geruime tijd uit elkaar was gevallen, vond hij zijn eigen artistieke richting. Hij bleef wel nauw in contact met Alechinsky.
In 1957 kreeg Reinhoud d’Haese de Prijs voor de Jonge Belgische Sculptuur.
Piere Alechinsky raadt Reinhoud aan in La Bosse (Frankrijk) te komen wonen en werken.
Zijn vriendschap met Alechinsky wordt in die periode nog hechter en resulteert in samen-werking en een wederzijdse beïnvloeding.
Reinhoud bewandelde wel zijn compleet eigen wegen en ontwierp karikaturale, imaginaire wezens die zowel menselijke als dierlijke trekken vertonen maar vooral getuigen van heel veel verbeelding en een vleugje maatschappijkritiek.reinhoud sculptuur 1
Reinhoud experimenteerde steeds verder en boetseerde ook vaak figuurtjes uit broodkruim die daarna met zilver of koper overdekt werden. Ook personages opgetrokken uit kippengaas en krantenpapier ontsproten aan zijn creatieve geest.
Het koperlassen van tot monsters gemuteerde grote insecten.
Later kregen zijn creaties plantaardige en menselijke allures, om uit te monden in vaak groteske hybridische wezens waarbij hij zich onderdompelt in de originaliteit van het fantastische realisme. Ook in zijn grafiek en tekeningen bleef hij in de hem eigen stijl.
Zijn beeldcreaties gaf hij stuk voor stuk ludieke of filosofische namen.

Op het einde van zijn carrière waagde Reinhoud zich op aandringen van Corneille en het Nederlandse CoBrAmuseum te Amstelveen ook aan keramiek.
Tot zijn grote verrassing blijkt ook dit materiaal hem zeer goed te liggen.
Hij heeft er geen gereedschap bij nodig.
In keramiekatelier ‘Structuur 63’ (Den Haag) maakt hij wonderlijke en soms aandoenlijke beelden. Dat Reinhoud ook een sterk kleurgevoel heeft blijkt uit kleuretsen die hij maakt met afvalmateriaal.
Dat kleurgevoel ontwikkelt hij verder bij het glazuren van de keramieken. De ware kleur van het glazuur komt pas in het bakprocédé naar voren. Reinhouds voorspellende gave resulteert in bijzondere kleurcomposities. Terwijl hij nog bezig is de mogelijkheden van keramiek te onderzoeken, wordt hij uitgenodigd te werken met glas.
In Italië maakt hij met een glasblazer een nieuw soort beelden die onmiskenbaar het karakter van Reinhouds werk hebben en er zelfs een nieuwe dimensie aan toevoegen.

Reinhoud D’Haese was een bijzonder man. Deze Vlaamse beeldhouwer, tekenaar en graficus, die zijn naam vanaf 1960 beperkte tot zijn voornaam Reinhoud, was de broer van de beeldhouwers Begga en Roel D’Haese.
Reinhoud kwam als mens en kunstenaar bij het publiek nogal stug over maar eens je hem beter leerde kennen, waardeerde je zijn humor en kon je zijn imaginaire wereld vol filosofie doorgronden.

reinhoud en beelden(pictures : guypietersgallery.com)

Reinhoud D’Haese, werd in 1928 in Geraardsbergen geboren en overleed te Parijs in 2007 aan een herseninfarct.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s