Sweetlove William

SWEET7William Sweetlove, geboren in 1949 te Oostende (België) is één van die post-modernistische kunstenaars die de huidige wereld van kunst en cultuur in vraag stelt en dit uit in controversiële collages, schilderijen, objecten of sculpturen. Deze veelzijdige, non-conformist kreeg zijn artistieke opleiding in Gent.

sweetlove

William Sweetlove was leraar aan de Stedelijke Academie van Brugge en gastdocent aan de academie voor beeldende kunst in Rotterdam, aan de universiteit van Louvain La Neuve en aan de rijksuniversiteit van Gent. Hij maakt de meest onverwachte assemblages met plastic voorwerpen en portretteert ‘zijn’ dierenwereld in felle, soms schreeuwende kleuren. Of hij zichzelf bij zijn creaties au sérieux neemt is een open vraag, maar zijn œuvre reflecteert een satirisch-humoristische weerspiegeling van de bekrompenheid van de huidige tendens in de kunstwereld.
William Sweetlove verwoordt zijn visie door middel van een fijnzinnig minimalisme.
Hijzelf dweepte, en doet dat nog steeds, met Rudy Fuchs’ Dokumenta. Fuchs, die in zijn aanpak de noodzaak aan artistieke grensdoorbraak wou illustreren en daar met verve in slaagde. Kunstenaars worden designers, architecten kunstenaars of zoals hij het ongezouten noemt, de versmelting der kunsten…
William Sweetlove neemt in het hedendaagse kunstlandschap een aparte plaats in. Door zijn goedlachsheid, zijn zin voor humor en ironie, ja zelfs door zijn poëtische perceptie van de wereld, veruiterlijkt hij onder het mom van een traditioneel, klassiek en burgerlijk thema, het stilleven op zijn eigen zeer actuele manier. Het gevaar bestaat dat je zijn werk zou kunnen catalogeren bij de ‘kitsch’ van Thomas Kinkade, Margaret Keane en de bij ons, zeg maar wereldwijd, beter bekende Jeff Koons. Maar de boodschap van Sweetlove ligt dieper en brengt totaal andere accenten. Flamboyante kleuren, verleidelijke vormen en smakelijk uitziende ‘gerechten’ vormen zijn boodschap in zijn allesoverheersende gedachten. Een subliem (soms subtiel) beeld, gestoeld op recente gebeurtenissen (dioxine, hormonen, dolle koeienziekte en ook de biotechnologie) onthult het gevaar van de afgebeelde producten voor het (excuseer mijn woordspeling) mensdom.
Ook het klonen van dier en mens volgt hij met passie en resulteerde in zijn non-kitsch ‘dierentuin’.
Tijdens de Triënnale van de Hedendaagse Kunst in Knokke (2003) ontstond een compliciteit en een hechte band met het Noord-Italiaanse kunstcollectief ‘Cracking Art’. Hoewel geen van de partijen van hun eigen ideeëngoed afstand deed ontstond er een nauwe samenwerking, gebaseerd op het dadaisme, het surrealisme, de popart, het minimalisme en hun ‘subculturen’. Dit leidde tot een duurzame samenwerking onder de naam ‘Cracking Art loves William Sweetlove’. Het basismateriaal van hun gezamenlijk oeuvre is een procédé van plastiek geproduceerd via een thermisch-chemische reactie (cracking) in natuurlijke ruwe olie.
Het nieuwe collectief gelooft in de sociale impact van kunst door middel van een ‘strategische’ verwevenheid met relativerende ironie. In hun ‘manifest’ pleiten ze voor een nieuwe visie op de wereldproblematiek, voor een nieuwe, meer verantwoorde, ecologische aanpak en het toevoegen van een vleugje ‘betere smaak’ als tegengif voor een maatschappij gesatureerd door overproductie en overconsumptie.
William Sweetlove heeft een enorm vattingsvermogen en een onweerstaanbare gedrevenheid om de wereld rondom hem het herscheppen. Hij is vernieuwend en transponeert dit in zijn oeuvre door het gebruik van een grote verscheidenheid aan materialen als huiden, textiel, in polyester ondergedompelde foto’s of objecten en stillevens met in plastiek gekloond fruit en andere etenswaren gemerkt met verf.
Sinds 1994 is het werk van William Sweetlove opgemerkt op talrijke internationale kunstbeurzen, in galerijen en in musea. Sinds 2001 wordt hij vertegenwoordigd door de Guy Pieters Galleries en samen met ‘Cracking Art’ is hij tot eind 2005 te gast op de Biennale van Venetië.
Zijn oeuvre is aanwezig in de collectie van de meest gerenommeerde kunstkenners en musea.t

Interview WTV-FOCUS : http://www.focus-wtv.tv/video/william-sweetlove-te-gast-alles-goed

 

sweetlove koksijde

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s