van Tuerenhout Jef

jef van tuerenhout portretJEF van TUERENHOUT (Mechelen, 23 mei 1926 – Wenduine, 4 maart 2006)  bleef ondanks zijn respectabele leeftijd één van de leidinggevende figuren in onze hedendaagse kunstwereld en dan voornamelijk met zijn surrealistisch oeuvre dat torenhoog boven alle -ismen, die deze veelzijdige kunstenaar beoefende, uitsteekt. Na Magritte, Delvaux en Labisse neemt de controversiële, maar minzame Oostendse Mechelaar onvervaard het voortouw in een strekking waar we steeds goed vertegenwoordigd bleven op de internationale kunstscène.
Geboren te Mechelen op 23 mei 1926, maar wonend en werkend in een ruim en rustig gelegen pand te Wenduine, evolueerde hij vanuit een uitgesproken expressionisme, over het miserabilisme en het primitivisme, naar een verdroomd en erotisch geladen metafysisch realisme, waar de vrouw steeds een centrale plaats inneemt. De vrouw is als het ware een ‘medium’ bij het scheppen van zijn oeuvre. Ze is zijn muze bij het creëren van uiteenlopende atmosferen en helpt hem als het ware bij het tastbaar maken van een fijnzinnig en broos magisch realisme. Hij gebruikt de vrouw als ‘tastbaar element’ bij een fantastieke, soms exotische veruiterlijking, die vorm krijgt naargelang de stemming en de kleurenharmonie die hij op dat bepaald moment in zich heeft.
Zijn scherpe analytische geest, die doorheen het aardse ‘zijn’ en denken dringt, maakt hem tot een meester in de metafysiek.
De roerloze, koudogende vrouwenfiguren geven de kunstliefhebber nochtens een eerste indruk van magie, ja erotiek. De inhoud van zijn geschilderd en gebeeldhouwd oeuvre gaat echter veel dieper.
De vrouw en haar schoonheid bleef in zijn ganse carrière de inspiratiebron bij uitstek. Zij en alleen zij brengt de boodschap, die ontsproot in de kosmopolitische geest van een man met een warme en ruime levensvisie, eenvoudig en toch fascinerend ovJef Van Tuerenhout - Een avond in het boser naar het publiek.

Jef+van+Tuerenhout olie

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s