Vandenbussche Tony

Beeldend Kunstenaar
° 19/10/1924 in Menen (België)

tony_onweertony_jaagpad

Na zijn opleiding aan de hogeschool voor metaalkunde richtte Antoon Vandenbussche in de Gentse deelgemeente Gentbrugge een eigen bedrijf op, voornamelijk gespecialiseerd in ‘ijzerarchitectuur’. De doelstelling was het ontwerpen en uitvoeren van decoratief smeedwerk zowel voor particuliere als industriële doeleinden.
In samenwerking met verschillende meubelbedrijven bouwde hij de zaak verder uit en creëerde en vervaardigde een groot gamma tafels, stoelen en zetels uit de meest uiteenlopende materialen. Later ontwierp en maakte hij kasten in gebronzeerde metaalplaat wat een uniek procédé was in de Belgische meubelkunst.
Antoon Vandenbussche was ook uiterst creatief op decoratief vlak, wat blijkt uit talloze realisaties van sierdozen met ivoren, hoornen of fossielstenen inleg en zijn tafels in epoxy met inlegwerk.

Gedurende meer dan dertig jaar werkte hij samen met de veelzijdige en gerenommeerde Belgische kunstenaar Octave Landuyt voor wie hij de metalen onderdelen ontwierp voor de dragers van diens keramieken en bronssculpturen.
Zelf bleef hij op artistiek vlak steeds actief. Van kindsaf was hij een begenadigd tekenaar. Kunst boeide hem toen reeds uitermate en stilaan ging die interesse over naar een ware passie. De drang zelf bezig te zijn met potlood, houtskool en pastel bleef met de jaren groeien.
Sinds 1995 is Antoon dagelijks met kunst bezig. Als hij niet schildert of tekent schaaft hij zijn kennis van de kunstgeschiedenis bij in de talloze boeken over beeldende kunst uit zijn bibliotheek. Ook vandaag blijft dit een permanente uitdaging die resulteert in een schitterende reeks landschappen en bloemstukken naar de natuur geschilderd, met een vleugje nostalgie geladen en met een subtiele tonaliteit op papier gebracht.
Autodidact in de teken- en schilderkunst vervolmaakt Antoon Vandenbussche zijn techniek en thematiek aan de Latemse kunstschool, ‘Latems Creatief’, waar hij sinds jaar en dag deel van uitmaakt en er werkt onder leiding van Raf Van Cauwenberghe, leraar plastische kunsten en zelf sinds de zestiger jaren gewaardeerd kunstschilder.

Hieronder een werkstuk van het kunstatelier ‘Latems Creatief’, ‘Vleermuis’ gemaakt door Karin De Wasch, Raf Van Cauwenberghe en Tony Vandenbussche voor een tentoonstelling in de raadzaal van het gemeentehuis in de lente 2005.

expo2_72 expo1_72

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s