Vanderstraeten Léa

lea vds portretLéa Vanderstraeten, in feite de enige Latemse, hedendaagse kunstenares – met wijlen Norma De Vos – die zich als erfgename van de drie groepen wou en kon profileren heeft een enorme verdienste.
Als leerlinge van Julien Van de Veegaete, Jules De Sutter en Achiel Lammens, waar ze in haar prille beginperiode kind aan huis was en bij wie ze een enorme atelierervaring vergaarde, groeide ze naar een totaal eigen, steeds herkenbare stijl met een uitgesproken verbondenheid aan de natuur en meer in het bijzonder met de bloemenpracht die haar vanuit haar eigen tuin toelacht. Menselijke figuren beeldt ze bij voorkeur uit bij het – nu nog schaarse – harde labeur op het veld of in stevige karakterportretten, verzacht met een vleugje Gauguin.

Mettertijd zijn haar landschappen en stillevens milder geworden. De ondertoon van okers werd warmer door het gebruik van een speelse penseeltoets met veel rood, groen en blauw; componenten welke haar oeuvre nog meer uitstraling en een gedeelde, gulle intimiteit meegeven.
Hoewel critici haar steeds als een voorbeeld van zuiver post-expressionisme omschrijven, zal, wie nader toekijkt, merken dat in de loop der jaren steeds meer impressionistische invloeden, zowel in thematiek als uitvoering, de bovenhand kregen op de strakke omlijning eigen aan het expressionisme. Haar werk werd vrouwelijker.
Sinds ze in 1953 startte in de Gentse Galerij Vyncke-Van Eyck is er een hele evolutie merkbaar. Van dat loutere expressionisme is het werk van Léa Vanderstraeten stilaan gegroeid naar een vertolking van poëtische emotie in haar uitgesproken liefde voor mens en natuur.
In oktober/november 2004 kreeg Léa Vanderstraeten, ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag, een huldetentoonstelling in de raadzaal van het gemeentehuis van Sint-Martens-Latem.lea-schilderij1

L_Vanderstraeten schilderij2

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s