De Bondt Karel

karel de bondt sch 1Karel De Bondt werd geboren in Evergem op 22 augustus 1888. De familie De Bondt was afkomstig uit Sint-Niklaas. Vader was een decoratieschilder die zich als zelfstandig decorateur gevestigd had in Evergem. In 1891 verhuisde de familie naar Gent waar een ruimer atelier gevonden was in Ramen.
Na zijn middelbare studies aan het Gentse Sint-Amandus College kreeg Karel De Bondt een opleiding plastische kunsten aan de Academie voor Schone Kunsten.
Hij studeerde er af met de eerste prijs voor tekenen en schilderkunst en het diploma van architect. Een van zijn eerste grote opdrachten was een schilderij voor de grote ingangshal van de wereldtentoonstelling 1913 in Gent.
Uit zijn huwelijk met de Gentse violiste Augusta Hanssens kwamen vier kinderen voort.
Hilda, het jongste, verwierf bekendheid als orgelvirtuoze.
Het gezin woonde gedurende 40 jaar in een hoevetje aan de Leie in Afsnee. Het maakt nu deel uit van het restaurant Nenuphar.
Karel De Bondt nam deel aan talrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland (Parijs, Genève, Amsterdam).Hij staat bekend als Leieschilder, maar naast zijn vele Leiezichten schilderde hij ook portretten, paarden, allegorisch en religieus werk.
Zo schilderde hij een kruisweg met minder staties dan de gebruikelijke, omdat hij het niet nodig vond Jezus meerdere malen te laten vallen. Zijn werk leunt aan bij het impressionisme en zelfs het luminisme.
Minder bekend, maar niet minder belangrijk is zijn werk als architect. Zo leverde hij o.m. het ontwerp voor de Paxpoort in Diksmuide die werd opgebouwd met het puin van de vernielde eerste IJzertoren. Karel De Bondt woonde de laatste jaren van zijn leven in de Varendrieskouter in Drongen. Hij stierf op 2 oktober 1973 en vond zijn laatste rustplaats dicht bij de Leieoever op de begraafplaats van Afsnee.

Advertentie

Een gedachte over “De Bondt Karel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s