Dessenis Alfons

dessenisAlfons Dessenis (1874-1952), studeerde aan de Gentse Nijverheidsschool en aan de Stedelijke Academie.
Hij was en begaafd tekenaar en portretschilder. 

Op 15-jarige leeftijd kwam hij eerder toevallig in Sint-Martens-Latem en schilderde er zijn eerste ‘tafereeltje’. Hij was compleet in de ban van de Leie en haar omgeving. Op aandringen van Jules de Praetere kwam hij in 1901 naar het Leiedorp en werd de vriend van de kunstenaars van de ‘eerste groep’.
Voor Dessenis was het altijd kermis.
Hij genoot met volle teugen van het volkse leven en was altijd goedlachs. De boeren, warmoezeniers en de lolmakers werden zijn beste vrienden.
Hij was eerder ‘welstellend’ en dus een welgekomen gast in de herbergen en in de kunstkring ‘Open Wegen’, gevestigd in de ‘Veloclub’ bij Jules Maebe. Hij kon zich gemakkelijk een ‘rondeke’ permitteren en werd snel slagwerker in de plaatselijke fanfare. Met zijn forse slag ergerde hij schildersmodel, de kleine Doorke Malfait die de grote trom op de rug droeg. Als geoefend bariton zong hij in de kerk terwijl Gustaaf Van de Woestijne het orgel bespeelde.
Dessenis schilderde fijnzinnige landschappen, Leiezichten en ook schitterende portretten waaronder dat van Gustave Van de Woestijne. In 1922 verhuisde hij naar Wemmel, in 1930 trok hij naar Ter Hulpen, in 1937 naar Kraainem om zich in 1939 in Sint-Lambrechts-Woluwe te vestigen. Zijn kunstwerken konden het veelbelovend niveau van zijn Latemse periode nooit meer evenaren. Hij kende dan ook jaren van teleurstelling en bittere armoede. Hij stierf in 1950, totaal berooid en door iedereen verlaten, in een Brussels ziekenhuis.

Latem, Molenkouter omstreeks 1908

Latem, Molenkouter omstreeks 1908

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s