Jacobert

jacobert portretOp 27 december 2012 verloor Sint-Martens-Latem een kleurrijk – in al zijn betekenissen – beeldend kunstenaar/filosoof. Jacobert, bij de burgerlijke stand bekend als Jacques Busschaert, werd te Kortrijk geboren op 17 oktober 1944 maar woonde en werkte sinds tientallen jaren in Sint-Martens-Latem.

Hij was een minzaam man, nu eens filosoof en dan weer grappenmaker maar bovenal een veelzijdig kunstschilder en boeiend causeur/levenskunstenaar.

jacobert2Beeldend kunstenaar Jacobert volgde de opleiding schilderkunst aan de Kunstacademie te Brugge, was leerling op het atelier van Pietro Barès en volgde beeldhouwkunst aan de Academie te Kortrijk.
Jacobert is een non-conformist met een anarchistisch trekje, die in zijn schilderkunst steeds op zoek gaat om met subtiel gevoel voor schoonheid grenzen te verleggen.

Hij is inderdaad een non-conformist die ook in zijn schilderkunst zichzelf is en blijft, steeds op zoek naar nieuwe vormen en thema’s. Het hoofdmotief van zijn picturale werk is de basale verbondenheid met de aarde, met het leven, met de vrouw en de dood. Die verbondenheid kan het best worden omschreven als liefde, passie, lyriek. Zijn schilderkunst toont kracht en tederheid. Enerzijds schildert hij in vloeiende en suggestieve lijnen subtiele naakten. Anderzijds brengt hij krachtige abstracte materieschilderijen. Verflagen worden zo bewerkt dat er een weelderige structuur ontstaat, een vibrerende materie, die beweging suggereert. Ondanks de onstuimige stijl, recht uit de pols, is duidelijk zijn technische onderlegdheid en de klassieke scholing merkbaar.

jacobert torseEen halve eeuw schilderen. Met een tedere anarchie gaat hij zijn werk te lijf, bv. zijn “Boxing Art”. Met gewroet en poëzie zijn “Naakten”. Met een muzikale toets zijn “Abstracten” (Schubert) en met een Beethoveniaanse koppigheid : gewoon verder doen. Het eindpunt is een begin voor andere werken. Zijn werk vraagt “Au fond” niet veel “bla-bla-bla”. Zijn kunst is niet alleen genot of wellust, maar ook de schaduwkant van ons bestaan : het licht schijnt in de duisternis.

Tentoonstellingen in België, Nederland, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Japan

 

jacobert painting

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s