Goossens Luc

luc goossens portretLUC GOOSSENS werd op 25 april 1926 in het Oost-Vlaamse Ledeberg  (Gent) geboren.
Hij studeerde aan het Hoger Instituut St.-Lucas te Gent waar hij in 1950 zijn opleiding beëindigde.
Ook op het gebied van de portretkunst wist hij bekendheid te verwerven. Door de Openbare Instanties werd hij vereerd met verschillende grote opdrachten. Tevens gaf hij vanaf 1967 les in Esthetica aan het Hoger Taal- en Handelsinstituut O.-L.-Vrouw te Gent.

Ondertussen volgde hij opleidingen aan de faculteit kunstgeschiedenis en Oudheidkunde aan de R.U.G. In 1950 startte hij zijn loopbaan bij het Stadsbestuur van de Stad Gent. Hij was verantwoordelijk voor de begeleiding van dossiers opgemaakt voor de restauratie van kunsthistorische stads- en privé-eigendommen, alsook voor kerken, hun interieurs en orgels. Onder burgemeester Van den Daele werd begin de jaren ’80 de Dienst Monumentenzorg opgericht te Gent waar hij mee door zijn kennis in oudheidkunde en geschiedenis de sterke ontwikkeling ondersteunde als hoofd van de dienst restauratie binnen de Dienst Monumentenzorg te Gent. Vanaf 1968 begon hij daarnaast ook les te geven aan het Hoger Taal- en Handels Instituut Onze Lieve Vrouw te Gent, wegens tijdsgebrek en zijn grote passie voor het restaureren van erfgoed diende hij zijn ontslag in als leraar in 1974.

luc goossens 1Hij ontwierp talrijke beelden uitgevoerd in steen, brons en hout. Luc Goossens abstraheert sterk de vormen van zijn beelden, waardoor de lijnen en vlakken een hoofdrol spelen. Zijn werk schijnt tussen twee uitersten te bewegen, enerzijds de aanwending van golvende vlakken en scherpe lijnen waardoor ranke schematische figuren ontstaan, anderzijds drukt hij zijn gedachten- en gevoelswereld uit in ronde vormen. Hij was mee de ondersteunende kracht voor de restauratie van de Sint-Annakerk te Gent. Werken: In opdracht van het Ministerie van Openbare Werken: ontwierp hij een bas-reliëf (2.40m x 2.05m), het draagt de naam “Septem Artes Liberales” voor de Faculteit Wijsbegeerten en Letteren R.U.G. In opdracht van de Stad Gent ontwierp hij volgende bas-reliëfs 1. (7.25m x 3.25m) “de eindmeet”, (4.10m x 1.25m) “Wielrenners in actie) voor het sportpaleis te Gent. Hij ontwierp voor de Stad Gent het Monument “Eerste Staal in Vlaanderen” toen de eerste grote staalfabriek haar vesting in Gent een onderkomen gaf “Sidmar”, ook de herdenkingsmedaille “E3” bij de bouw van deze eerste belangrijkste verkeersader. Ook de wisselbeker “E. D’Hooge” is van zijn hand. Verder ontwierp en realiseerde hij reeds 39 portretten waaronder deze van professor Dr. P. Lambrechts, ere-rector van de R.U.G., Prof. Dr. F. Govaert, Ere-Stadssecretaris Norro, enz… Vele kunsthistorische gevels en gevels van hedendaagse architectuur dragen beeldhouwwerk van zijn hand. Voor de verzekeringsmaatschappij Royal Belge, Kortrijksesteenweg te Gent creëerde hij de zuilen en de kapittelen. Voor internationale universitaire congressen ontwierp hij ere-diploma’s en verluchtte hij talrijke folders. Velen van zijn beelden en schilderijen vonden hun weg naar privé-verzamelaars.
Zijn zus was Simonne Goossens, de moeder van  beeldend kunstenaar Erik Boone.
In zijn gezin leeft Luc Goossens  stil en teruggetrokken. Deze oase laat hem toe zijn drang naar het mystieke ten volle tot ontplooiing te laten komen. De rustige kracht van zijn vrouw is hem tot grote steun. Zijn werk schijnt zich immer tussen twee uitersten te bewegen, enerzijds de aanwending van golvende vlakken en scherpe lijnen waardoor ranke schematische figuren ontstaan, anderzijds drukt hij zijn gedachten- en gevoelswereld uit in ronde volle vormen. luc goossens 3

Zijn diep christelijk geloof, het sociaal bewogen zijn en een afweer tegen het onrecht in al zijn verschijningen gaven aanleiding tot het ontstaan van in brons en hout gematerialiseerde reacties. Vooral in zijn schilderijen komt de mystiek en zijn filosofische ingesteldheid tot uiting en dit ongeacht het onderwerp.

Luc Goossens is momenteel 87 jaar en werkt volop aan zijn mémoires…

(met dank aan Ann Schollaert en Luc Goossens)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s