Sys Maurice

sys maurice portretMAURICE SYS (1880-1972)

Op dertienjarige leeftijd trok Sys al naar de Gentse academie, waar hij de klasgenoot van Hippolyte Daeye, Julius de Praetere en de gebroeders De Smet was. Samen met zijn vrienden Gustave en Leon De Smet debuteerde hij in 1904 in de ‘Gentse Kunst- en Letterkring’.
Hun studiegenoot, de jonge criticus Frédéric de Smet, beschouwde hen toen reeds, samen met Alfons Dessenis en Frits Van den Berghe als dé “revelaties die een briljante artistieke toekomst aan onze stad beloven”. Samen met hen stond hij ook aan de wieg van de Brusselse modernistische vereniging ‘Les Indépéndants’.

Bij zijn debuut genoot Sys vooral faam als portretschilder, die naast de notabelen van zijn tijd ook zijn vrienden-kunstenaars zoals Gustave De Smet en Frits Van den Berghe schilderde. In deze doeken liet hij zich opmerken als een fijngevoelig observator, met een scherp oog voor de psychologische typering van zijn modellen. Zijn koloriet was ingetogen. De beeltenis werd ragfijn uitgewerkt, de omgeving kreeg schetsmatig vorm.

artiestenzolder-1224 SYS
Van 1907 tot 1908 woonde hij te St.-Martens-Latem, in de Latemstraat, en van 1909 tot 1913 aan het Dorp in de vroegere atelierhoeve van Valerius de Saedeleer. Van 1913 tot 1923 zwierf hij rond met zijn woonboot “’t Nest” langs de stromen en rivieren van Vlaanderen, Frankrijk en Nederland (waar hij tijdens de eerste wereldoorlog verbleef).
Nadien vestigde hij zich opnieuw te Gent in de Proveniersterstraat waar hij als een kluizenaar leefde tussen zijn schilderijen en talrijke boeken. In 1969 werd hij, op 89 jarige leeftijd, opgenomen in het Lousbergsgesticht te Gent waar hij in 1972 overleed.

Sys behoorde tot ‘de tweede groep van Latem’ samen met Leon en Gust De Smet, Constant sys botenPermeke, Frits van den Berghe en Albert Servaes.

Sys liep hoog op met hun werk.
Later keerde hij echter terug naar het impressionisme in de lijn van Albert Baertsoen. Maurice Sys schilderde vooral Leiezichten, visserssloepen en -haventjes, huiselijke taferelen en portretten. Zijn kunst kenmerkt zich door een fijngevoelig koloriet en een technische beheersing.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s