Van den Heede Raoul

raoul_van_den_heede portret

Raoul Van den Heede

7 november 1924 – 263 februari 1999

 

 

 

De kunstliefhebber zal misschien de wenkbrauwen fronsen bij het lezen van deze korte  biografie over een hen waarschijnlijk onbekende beeldend kunstenaar. Door de jaren heen zijn er heel wat verdienstelijke artiesten uit de streek tussen Gent en Deinze in de vergeethoek geraakt.

Ik denk dan aan Robert Aerens, Stefaan Tessely, Petrus Mertens, EmEs, Albert Steel, Benny van Groeningen, Joe van Rossem, Luc-Peter Crombé, Miel en Frans de Cauter en een dozijn andere.
Toch allemaal namen die in de jaren 60-80 heel wat kleur gaven aan de kunst en cultuur in de Oost-Vlaamse Leiestreek en zeker een vermelding verdienen.

Zo kwam ik via de familie Tanghe tot Raoul Van den Heede, een man die van en voor zijn kunst leefde.

Tijdens zijn lager onderwijs wint hij, aangemoedigd door zijn‘mentor, de beeldhouwer Piet Eckers, twee internationale wedstrijden voor kinderaquarellen in Mexico en Engeland.

In 1939, op zijn vijftiende, sterft zijn moeder en breekt de eerste wereldoorlog uit.

Raoul  wordt gedeporteerd en tewerkgesteld als metaalarbeider aan de Tsjechische grens .
Bij zijn tweede vluchtpoging wordt hij, na een tocht van 800 km, in de Lüneburgerheide bevrijd door het derde leger van generaal Patton.
Na  zijn terugkeer naar België begint hij opnieuw te tekenen en te schilderen.
raoul vd heede

Hij komt in contact met Leon De Smet, Hubert Malfait, Albert Saverys en Karel De Bondt die hem stimuleren om schilderkunst te gaan studeren.
In 1960 behaalt hij een eerste prijs en in 1961 krijgt zijn eerste tentoonstelling in de Gentse Koninklijke Kunst- en Letterkring.
Hij schilderde explosief, gebruikte  heftige kleuren en felle vegen en halen.
Hoewel zijn werk in 1965 een ereplaats kreeg op het 51ste Salon voor de Schone Kunsten in Gent wordt Raoul een eenzaat die enkel nog voor de kunst leeft.

raoul vd heede 2

In 1966, na de dood van zijn vader voor wie hij de zorg opnam, trekt hij naar een hoevetje in de Doornplasstraat (Drongen-Luchteren).

De eerste  jaren gaat het hem zeker niet voor de wind Na enkele jaren vinden de kunstliefhebbers  toch gaandeweg  hun weg naar zijn atelier. raoul vd heede 3

 

Afgezien van een aantal tentoonstellingen leeft hij het leven van alledag en deelt hij zijn bestaan alleen met zijn schilderkunst.  De zwijgzame eenzaat ontwikkelde gaandeweg een heftige en getormenteerde stijl. In 1996 krijgt hij een herseninfarct en op 26 februari 1999 sterft hij in rusthuis ‘Leiehome’ in Drongen (Baarle) aan een beroerte.

Advertentie

2 gedachten over “Van den Heede Raoul

  1. CANNOOT HERMINE

    door de nalatenschap van mijn vader Cannoot Olivier, heb ik een 14 tal werken van Raoul in mijn bezit, zowel de oudere werken(bloemstuk, stilleven..) als de latere werken.Deze zou ik graag te koop stelen want ik hou er zelf dan nog een 4- tal voor mezelf.0497/402830 Hermine
    fransdemarez@hotmail, mag U reageren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s