Lindström Bengt

lindström portretBengt Karl Erik Lindström (3 september 1925-29 januari 2008) is een belangrijk Zweeds beeldend kunstenaar die vaak, maar onterecht, tot de CoBrA-beweging wordt gerekend . Hij is één van Zwedens bekendste hedendaagse kunstenaars met een karakteristieke stijl van flamboyante, hevige kleuren en ruwe composities met dikke materie op doek gebracht,  waaronder vaak verwrongen, ja getormenteerde figuren.

Lindström werd geboren in 1925 in Storsjö kapell , Härjedalen , Zweden . In 1944 verhuisde hij naar Stockholm om er te studeren bij de Zweedse schilder Isaac Grünewald .
In 1948 trok hij naar Frankrijk om er zich in Parijs te vervolmaken bij toen leidinggevende kunstenaars  als Andre Lhote en Fernand Leger .
Hij bleef in Frankrijk te Savigny sur Orge voor de rest van zijn artistieke loopbaan maar ging op geregelde tijdstippen terug naar Sundsvall.

Lindström is waarschijnlijk het bekendst door zijn monumentale  verwezenlijkingen als muurschilderingen en kleurrijke sculpturen. Een van zijn beroemdste sculpturen is de Y-sculptuur aan Midlanda Airport ten noorden van Sundsvall , Zweden.lindstrom beeld

Bengt Lindström had zijn eerste solotentoonstelling in Zweden in 1954 op Gummessons Art Salon.
In de jaren 1950 kwam hij in contact met de CoBRA-groep in Frankrijk. Deze groep werkte met kleuren als voornaamste expressiemiddel , iets dat Lindstrom tot zich nam  in zijn latere kunst.
Hij vond echter meestal inspiratie in de Noorse mythologie, de Vikingtijd en de volkskunst uit verschillende landen, werelddelen en tijdperken. In zijn schilderkunst verschijnt het wezen, – dier, monster, mens of god– vaak totaal onverwacht uit de materie. De vormgeving, de vermenselijking  vormt het ultieme stadium van de creatie zoals als bij de vertellingen in de Genesis.
De vurigheid en de bezwerende kracht van zijn oeuvre, waarvan de betekenis ontluikt op het randje van het onverwachte, het onderbewuste, brengen ons terug naar het begin der tijden. Zoals in de mythes reflecteert zijn schilderkunst echter ook de diepste mechanismen die de menselijke geest beheersen. De kleuren, de versmolten massa en de ruimtes vormen contrasten die ook onder elkaar spelen, zoals ook de geest sinds het prille begin gespeeld heeft: met grote tegenstellingen om de wereld te bevatten.
Deze afwisselingen, deze complementaire vibraties lopen doorheen zijn hele oeuvre en structureren het.  Ze helpen hem zich uit te drukken en hun oorsprong zal hem blijven fascineren.
artwork lindstromHij schildert een blik of een detail van een gezicht reuzengroot alsware om de buitensporigheid uit te drukken; hij reduceert goden tot tekens die overeenkomen met de geboorte, de eenwording, de coherentie of de wanorde.
Bengt blijft voor alles een schilder, schilder en vrij. Noch intellectualisme, noch verbeelding hebben hem ooit aangetast. Hij bleef steeds op de grens van het instinctieve en het spontane.

Sinds het midden van de jaren 1960 tot na zijn dood reisde zijn oeuvre door Europa en Azië.
De kunstenaar Bengt Lindström en zijn vrouw Michele schonken hun kunstverzameling aan het Västernorrland Museum in Härnösand.
Het laatste decennium van zijn leven zocht de zwaar zieke Lindström rust en zuurstof in zijn thuisland waar hij in 2008 insliep.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s