Mahau Michèle

MICHELE MAHAU

 

 

mahau portretGeboren te Zwevegem in 1956 is Michèle Mahau een autodidacte kunstenares die reeds van jongsaf aan het teken- en schildertalent in zich had. Een academische opleiding heeft ze nooit gevolgd. Deze jonge vrouw had gewoon de ziel en de habiliteit van de kunst in de vingers.

Michèle Mahau wachtte geduldig het moment af om met haar oeuvre naar het publiek te komen. mahau pointers

Misschien lag dit deels aan haar sterk introverte persoonlijkheid, maar ik denk eerder dat ze bewust het kunstpubliek op zijn honger liet om enkel op de boot te springen als haar werken de perfectie, die ze steeds nastreeft, benaderden. Deze opportuniteit deed zich voor door contacten met Katy Wieme en Octaaf Meiresonne, die haar in 1994 de weg toonden naar de Kunstkroeg en de toenmalige Vereniging Latemse Kunstenaars.

Hoewel Michèle Mahau als autodidacte beschouwd wordt, verwierf zij toch een zekere opleiding en maturiteit in de kunsthumaniora. Ze is dus zeker geen dilettant, maar een kunstenares die het geduld opbracht naar buiten te treden als, voor haar eigen ego, haar oeuvre klaar was om naar het publiek gebracht te worden. Precies die zelfkritiek blijkt zoek bij talloze andere debutanten of hobbyschilders.

In de eerste plaats is Michèle Mahau een dierenschilder, met een voorliefde voor honden.

mahau disco

 

Ze portretteert ze niet met een lijn, maar sensualiseert de vorm, expressie en schoonheid met licht- en schaduwpartijen, waardoor ze een bijna fotorealistisch portret bekomt, waarin de dieren- of kunstkenner tevens het karakter of de gevoeligheid van het geportretteerde dier moeiteloos kan aflezen. Deze bijzondere uitstraling van haar oeuvre typeert de kunstenares, die zelf uiterst gevoelig en fijnzinnig is en met een nuchtere kijk op het leven en zin voor relativiteit haar eigen weg zoekt in de wereld van de hedendaagse kunst.

Michèle overleed onverwacht op 8 april 2021 te Gent.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s