di Vito Lola

lola di vito portretLOLA di VITO, leerlinge van de befaamde Georges De Vlamynck draait reeds jaren mee in de wereld van de schilderkunst. Na haar middelbare studies in Hasselt, waar ze opgroeide, volgde ze de lessen aan Académie des Beaux Arts in Luik en vervolmaakte zich in de beeldende kunsten aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen, waar ze Rik Slabbinck als leraar had.
Reeds heel vlug combineerde ze de plastische kunsten met haar andere passie, de muziek.
Als sopraan en later als mezzo-sopraan haalde ze heel wat prijzen aan o.m. het Conservatorium te Brussel.

Lola di Vito is één van de weinige Belgische kunstenaressen die er in slaagde uit te blinken in beide disciplines. Het is geenszins evident carrière te maken als klassieke zangeres en daarenboven te excelleren in de moeilijke wereld van de plastische kunsten.
Lola di Vito slaagde er echter in beide disciplines in goede banen te leiden. Ze kreeg daarbij de onvoorwaardelijke steun van haar moeder, componiste Berthe di Vito – Delvaux. Ook haar echtgenoot, wijlen Maurice De Groote, een befaamde bas van de Munt te Brussel en haar huidige echtgenoot Arthur Metdepenninghen, ere-inspecteur bij het NTG en secretaris-schatbewaarder/archivaris bij het Koninklijk Landjuweel, waren een stimulans in het uitbouwen van een internationale carrière.
Reeds in 1975 was ze een graaggeziene gaste in de Leiestreek en stelde ze o.a. tentoon in De Latemse Brouwerijschuur en het Museum Leon De Smet te Deurle.

Haar geschilderde oeuvre laat zich niet inpakken in een keurslijf van één of ander -isme. Haar werk is uiterst gevoelsmatig en heeft een rijk en gevarieerd kleurenpalet. Nu eens met invloeden van het post-impressionisme en dan weer met een expressionistische inslag, is de schilderkunst van Lola di Vito een veruiterlijking van de diepste gemoedstoestand van een emotieve, fijngevoelige kunstenares. In haar oeuvre weerspiegelt zich de ziel van een vrouw die lééft voor haar kunst en die zowat alle technieken beheerst.
Haar landschappen, havenzichten, bloemstukken en figuren getuigen van haar uitgesproken liefde voor mens en natuur.

Butterfly - Lola di Vito (2)Ook de wereld van de lyriek blijft een rode draad in haar oeuvre.
Die vinden we dan terug in doeken met instrumentisten, werken als Madame Butterfly, La Cantatrice en talrijke andere thema’s, die toch ergens verbonden blijven met haar grote passie voor de muziek.
Lola di Vito bewijst daarenboven een leading lady te zijn in de harde, veeleisende wereld van opera en belcanto. Die gedrevenheid om uit te blinken in haar beide passies resulteert in een constante wisselwerking tussen beide disciplines. Naast concerten met haar trouwe pianiste Raya Birguer trad ze ook vaak op met André De Groote en nam ze eind 1997 een CD op met werk van haar moeder Berthe di Vito – Delvaux met Daniël Blumenthal aan de piano.
Sinds haar verblijf in Sint-Martens-Latem concerteerde ze meer en meer met haar favoriete pianiste Sabrina Romano.
Lola di Vito leeft voor de kunst. Ze is als het ware het symbool voor de expressionistische lyriek, zowel in de beeldende kunst als op het concertpodium.
Ze heeft nu haar atelier en woont zeBrussel maar de band met Sint-Martens-Latem bleef. Ze vertegenwoordigt de gemeente bij de vereniging voor kunstdorpen en –steden, ‘EuroArt’ en zetelt in de Gemeentelijke Raad voor Cultuur van het kunstenaarsdorp.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s