Dionyssopoulos Pavlos werd in 1930 in het Griekse Filiatra geboren. In 1949 slaagde hij voor het ingangsexamen aan L’Ecole des Beaux Arts van Parijs. Hij kreeg er tijdens zijn opleiding in 1954 verschillende beurzen om zijn studies in Parijs verder te blijven zetten. Als hij op het einde van de jaren ‘50 beslist zich definitief in Parijs te vestigen, ontdekt hij er de stad van de ‘nieuwe realisten’.
Hij trekt er op met Calder, Giacometti maar ook met César, Yves Klein en hun mentor Pierre Restany. Zijn atelier aan de rue de Vaugirard ligt pal tegenover die van Dubuffet. Deze nieuwe stedelijke omgeving is voor Pavlos het signaal om de schilderkunst achter zich te laten. Zo komt hij tot het gebruik van zijn typische techniek met versnipperde affiches en inpakpapier.
Hij speelt in op de effecten van de densiteit, de kleuren en de reliëfs bij het kleven van de papiersnippers die hij gebruikt. Zo gaat hij met passie aan het werk, de interne logica van zijn materiaal volgend en vindt hij een essentieel onderdeel van de hem kenmerkende artistieke taal. Deze aanpak onderscheidt zijn oeuvre van dit van de toenmalige ‘affichisten’ als Hains, Villéglé en Rotella. Zo wordt Pavlos in 1963 opgemerkt in de salon des Réalités Nouvelles door Pierre Restany, de grote inspirator en theoreticus van de groep van de Nieuwe Realisten. Maar het werk van Pavlos evolueert snel. De kunstenaar verlaat de weg van de abstractie en de barok om de mogelijkheden van een nieuwe expressiviteit te verkennen. Deze ontmoeting opent nieuwe perspectieven en zal de oriëntaties van zijn toekomstige werk bepalen.
Door met zijn papierstroken de vorm van alledaagse objecten te suggereren, gaat Pavlos weg van het Nieuwe Realisme en komt hij dichter bij Pop Art. Hij blijft echter een vrije elektron in de kunstwereld en sluit zich bij geen enkele kunstbeweging aan.
Pavlos reconstrueert de alledaagse voorwerpen: shirts, dassen, sigaretten, flessen, fruit. Hij brengt de wereld kleur en lichtheid.
Na een eerbetoon aan American Pop Art (Galerie Laurent Strouk 2005), een eerbetoon aan de Italiaanse cinema (Gallery Guy Pieters 2008) brengt Pavlos vandaag hulde aan Superhelden, (2013 Galerie Laurent Strouk), Catwoman, Superman, Batman en Captain America…
Pavlos overleed te Parijs in 2019