
Jacques Vernest vatte zijn kunstenaarsloopbaan aan op zijn achttiende. Later werd hij docent aan het Hoger Architectuurinstituut van Gent.
Woont in Deurle.
Hij was tevens ontwerper bij gerenommeerde bedrijven als Knoll International Brussels en De Coene Kortrijk. In 1972 richtte hij studiebureau ‘V.D. Planning Team’ op, eerst in Brussel en later in Gent.
De digitalisering van onze cultuur had uiteraard ook gevolgen op het vlak van design en beeldende kunsten. Niet alleen werden ook de bestaande kunstdisciplines in toenemende mate gedigitaliseerd, maar ontstond er tevens een nieuwe of – beter uitgedrukt-vernieuwende kunstuiting en – beleving.
In deze vorm van avant-gardisme vond interieurarchitect Jacques Vernest (°1938) een nieuwe uitdaging Hij is een estheet en wandelende cultuurencyclopedie. Hij kwam beroepshalve meermaals in contact met de grootste designers van de 20ste eeuw en met zijn project DESIGN 20 wou hij met het plaatsen van hun revolutionaire meubelontwerpen in een surrealistisch decor in de eerste plaats een hommage brengen aan deze ‘vernieuwers’ van onze leefwereld.
Deze hommages zijn maar een greep uit wat de omvangrijke ‘designerwereld ’omvat want het is onmogelijk alle grote namen aan bod te laten komen in een tentoonstellingsruimte. Het digitaal getekend oeuvre van Jacques Vernest heeft een dubbele bodem. Naast een eigen spirituele benadering en interpretatie wil hij de kunstliefhebber op en subtiele manier wegwijs maken in het soms – ten onrechte als ondoorgrondbaar beschouwde – gedachtegoed van logisch en esthetisch denkende coryfeeën als Gropius, Breuer,Mies van der Rohe, Aalto, Jacobsen, Eames, Starck, Newson enz… die onze architectuur en ons interieur verademing brachten door hun strakke, vaak eenvoud uitstralende meubelontwerpen die zowel comfort als esthetiek nastreefden. Dit laatste wil hij dan ook benadrukken door een aantal meubelen door hun fysieke aanwezigheid in de expositieruimte in confrontatie te brengen met zijn werken. Op vlak van architectuur en cultuur is Jacques Vernest een purist en dit wil hij als kunstenaar ook doorgeven aan de nieuwe generatie. Kunst en design hoeven niet revolutionair of bombastisch te zijn. Eenvoud en creativiteit resulteren vaak in de meest
onverwachte schoonheid van ziel en vorm. Een diepgaande culturele basis, het koesteren van een eigen levensbenadering en het bannen van overhaasting is volgens deze kunstenaar-filosoof de sleutel tot een harmonieus en gelukkig bestaan.
Jacques kwam beroepshalve vaak in contact met de grootste designers en beeldende kunstenaars van de 20ste eeuw.
Daaruit vloeide een project ‘Design 20’ waar hij op de ‘Artiestenzolder’ van de gemeente Sint-Martens-Latem en in het Gentse Design Museum een hommage bracht aan de ‘vernieuwers’ van onze leefwereld.
Hun revolutionaire ontwerpen plaatste hij in een surrealistisch decor in confrontatie met de originele zitmeubelen.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=j00AAhlDPgY.
Vernest koos voor digigrafie en werd vooral bekend voor zijn hommages aan de kunstenaars van de Twintigste Eeuw en zijn fascinerende bewondering en appreciatie voor het oeuvre van de Belgische kunstenaar Panamarenko.
