KASS, Joel

De figuratieve expressionistische kunstenaar en schilder Joel Kass werd in 1937 geboren te Warschau, Polen, in de dreiging van de Tweede Wereldoorlog. 
Zijn vroege traumatische herinneringen hebben zijn leven aanzienlijk beïnvloed, evenals de stijl en onderwerpen van zijn kunstwerken. 
Hij ontsnapte op 5-jarige leeftijd met zijn moeder uit het getto van Warschau en na drie jaar overleven in door cholera geteisterde vluchtelingenkampen keerden ze terug naar het gebroken Polen. 
Een paar jaar later emigreerden ze naar Israël.

De eerste ontmoeting die Kass met kunst had, was via literatuur. 
Hij vond een verlaten boekenbibliotheek die door een Amerikaanse filantroop was geschonken aan de kibboets waar hij toen woonde en werkte, nog als tiener. Hij leerde zichzelf lezen en verslond elk boek dat hij te pakken kon krijgen. 

Publicatie van Marcel Van Jole


Op een dag ging Kass naar een naburige kibboets, Afikim, waar een volkomen onverwachte ontmoeting zijn leven voor altijd veranderde. 
Hij ontmoette zijn overleden vriend en mentor, schilder Leo Roth , die zijn talent ontdekte en hem onder zijn hoede nam. Het is meester Roth die de meest invloedrijke schilder is geweest die een groot deel van het vroege artistieke genre van Joel Kass vorm heeft gegeven.

Na zijn dienst bij de IDF verhuisde Kassnaar Europa om een ​​carrière als schilder na te streven. Hij nam een ​​boot van Haifa naar Italië, waar Kass zich inschreef aan de Scuola Internazionale Studi d’Arte del Mosaico e dell’Affresco in Ravenna , gevolgd door studies aan de École des Beaux-Arts  in Parijs en de Central School of Arts and Crafts in Londen.

Als student zag Kass al vroeg succes en heeft hij geëxposeerd in veel van Europa’s meest gevierde galerieën. Enkele krantenartikelen uit deze tijd hebben de vele reizen nog overleefd en zijn op de Perspagina geplaatst .

Pas halverwege de dertig verliet Kass Europa om terug te gaan naar Israël, waar hij bleef wonen in zijn prachtige huis, omringd door schilderijen en sculpturen die je op deze website kunt bekijken https://www.joelkass.com/

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s