Haring, Keith

Keith Haring i1958-1990) is geboren en opgegroeid op in Kutztown, een dorpje in Pennsylvania. Hij begon op zeer jonge leeftijd met tekenen. Dit kwam naar eigen zeggen door zijn vader, een striptekenaar. Vanaf toen wist hij dat ook hij strips wilde tekenen, en zo karakters in verhalen tot leven brengen. Hij ontdekte de moderne kunst voor het eerst toen hij het ‘Modern Museum of art’ bezocht in Washington DC. Nadat Keith zijn high school had doorlopen, ging hij naar een kunstschool in Pittsburgh, Pennsylvania.

Keith debuteerde als beeldend kunstenaar in de Subway van New York. Lege, niet-verhuurde reclamepanelen fleurde hij op met graffiti: vliegende schotels, blaffende honden, kruipende baby’s en hybride figuren waren zijn thema’s.
Harings werken muntten uit door hun virtuositeit en de kracht van zijn bijzonder beeldend vermogen. Zijn talent werd echter snel opgemerkt en erkend. Zo ruilde hij ook vlug het illegale circuit van de Subways voor het gelegitimeerde en lucratievere kunstcircuit. De kunstmarkt zag brood in zijn gedrevenheid en zijn creativiteit.
Die overstap zou hem echter niet beletten de openbaarheid van de straat als werkterrein te behouden. Iedereen, rijk of arm moest kunst kunnen zien en smaken, bleef zijn motto.

Haring tekende en schilderde op een vlotte snelle wijze op elke drager, op elk oppervlak, zonder voorbereidende schets. Hij decoreerde omzeggens het ganse vlak met hybriden, veelarmige monsters, hectische figuurtjes, blaffende honden, babyfiguurtjes, in dikke contouren getekend, vaak over mekaar struikelend of tot een kluwen verwezen. Zijn stijl is zowel schatplichtig aan Disney als aan de virtuoze snelheid van de Oosterse kalligrafie.

Hij exposeerde in 1982 met schilderijen, beelden, beschilderde stukken doek en on-site werk, in Galerie Shafrazi. De belangstelling was groot. In de jaren hierna exposeerde hij wereldwijd. Haring maakte ook veel decoratieve kunst, bijvoorbeeld op vazen en. Betaalbare producten voor een brede doelgroep verkocht hij in zijn eigen winkels in New York en Tokio ;’The Pop Shop. In 1985 versierde hij het lichaam van zangeres Grace Jones… The Pop Shop bleef tot 2005 als winkel bestaan in New York. Nu bestaat de shop enkel online en er worden nog regelmatig nieuwe producten uitgebracht. 

Keith Haring werd in 1988 gediagnosticeerd met AIDS en stierf in 1990. In 1989 richtte hij de Keith Haring Foundation op om organisaties en onderzoek op gebied van AIDS te ondersteunen en hiervoor zijn werk blijvend beschikbaar te maken en uit te baten. Hij werd 31 jaar. De laatste jaren van zijn leven werd hij omschreven als zijnde een kunstenaar met de allures van een popster. Overal waar hij kwam werd hij omstuwd door fans die om een tekening smeekten. Keith Haring geeft die graag. Zijn motto bleef dan ook altijd’ kunst is voor iedereen’. Haring gebruikte zijn populariteit en naambekendheid om zijn boodschap van vrijheid en gelijkheid te verspreiden. Met zijn ideeën wou hij de geest van de mensen verruimen en niet vernauwen. 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s